Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 15 de gener del 2018

69. La matinada

           Estic enamorat de la matinada, de totes les matinades, de cadascuna d’elles, iguals i diferents. Iguals per la tafaneria i la curiositat, per la novetat i el començament; diferents pel missatge encara indesxifrable, per la càrrega de possibilitats o frustracions, per la cordialitat i la poesia, per la frescor i la bellesa, on ve embolcallat amb finor el regal d’un nou dia ple d’incògnites i sorpreses al·lucinants o repatànies.
            Perquè la matinada és el moment rítmic diari d’estrenar. Estrenar l’aire acabat de refrescar i oxigenar, estrenar el sol nou de trinca, com si aparegués per primera vegada, estrenar el cant dels ocells silenciat hores ha, estrenar la remor de les aigües, aïllat tota la nit per mor d’un repòs conciliador.
            La matinada és la porta oberta a una més gran saviesa, que ens permet corregir errades, girar full a una actitud equivocada, rentar-nos les llàgrimes del dia abans, estrenar un nou full del llibre de la vida, mesurar les nostres capacitats de reeixir, baixar de la falsa torre d’ivori i , per damunt de tot, començar, amb energia renovada i vibrant, la partença decidida en el repte, també nou, d’un tram més del nostre itinerari.
            Matinejar és un exercici no mai fet en solitari. Tota la natura matineja amb tu en la renovació constant del seu ritme vital. I la complicitat de tots els éssers vius et fa percebre el misteri que podríem anomenar solidaritat o, més pròpiament, unitat còsmica. Si hom està acostumat a la meditació o a una certa disposició contemplativa, trigarà poc a sentir el batec d’una Vida més gran, incommensurable, que es revela quan hom és capaç d’escoltar el silenci i d’adonar-se que tota vida és moguda secretament –des de dins- per la Vida mateixa.
            És llavors quan podem aprendre a veure que la simbiosi de tota vida amb Déu no és un fet esporàdic, propi de moments màgics, com la matinada, o de temps dedicats a la pregària, sinó l’estat habitual, natural i espontani que fa possible el començament i la prolongació de tota vida immanent. La matinada i l’oració, per la seva frescor i repòs, esdevenen, amb tot, moments privilegiats que ens defensen de perdre l’orientació en la immensitat del temps i de l’espai, i la nostra pertinença a la Vida veritable.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada