Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 14 d’abril del 2014

Gloriosa nit (Vetlla Pasqual)

           De les solemnitats que celebra la litúrgia catòlica, la d’aquesta nit n’és el centre i la matriu, la més bella i exultant; perquè amb ella celebrem la fi de l‘espera i arribem al de la realitat esperada, s’ha acabat el temps de la promesa i ha començat el de l’acompliment. Per aquesta raó l’Anunci pasqual canta: <<Que la terra també s’ompli d’alegria, il·luminada i radiant de claror, que ve de la llum del regne etern; perquè avui la foscor ja s’ha esvaït>>. De la fosca a la llum, de la nit al dia, de la mort a la vida, de l’imperi de la mentida i del mal a la primavera de la veritat i del bé, del pecat a la gràcia. És aquest incomparable i exultant canvi el que celebrem en aquesta Vetlla.
            La d’aquesta nit és celebració d’un final i també d’un començament, tan en la Història de la salvació, com en la realitat personal de cadascun dels humans que vol unir-se al pla salvador de Déu, perquè, com canta el Pregó pasqual: <<Aquesta és la nit en què Crist, trencants els lligams de la mort, ja pujat victoriós dels inferns. (...) Aquesta és la nit que torna a la gràcia i associa amb els sants els qui avui, a tot arreu, separats dels vicis i de la foscor del pecat, Creuen en Crist>>.
            Tot començà amb aquell anunci increïble de l’àngel: <<L’àngel del Senyor digué a les dones: “No tingueu por, vosaltres. Sé que busqueu Jesús, el crucificat. No hi és aquí. Ha ressuscitat tal com ho havia predit. Poc després,  <<Jesús els sortí al pas i els digué: “No tingueu por. Aneu a dir als meus germans que vagin a Galilea i que allà em veuran>>. Ara, nosaltres, per la fe, formem part del germans de Jesús que havien d’anar a Galilea per veure’l. Ara, nosaltres, pel baptisme, hem estat admesos a participar del misteri de mort i resurrecció de Jesús. Escoltem Sant Pau als romans: <<Si nosaltres hem estat plantats vora d’ell per aquesta mort semblant a la seva, també hem de ser-ho per la resurrecció>>. Cadascuna de les Pasqües de Resurrecció que celebrem, és un poderós estímul per a la nostra purificació, tot preparant-nos així, per a la participació personal en la resurrecció gloriosa de Crist. 
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada