Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 23 d’abril del 2018

79. Expedició al desert

           El grup de científics, explorador d’un objectiu concret, camina penosament desert enllà, després que els vehicles de motor han estat incapaços de remuntar les dunes imponents que entrecreuen l’horitzó en totes direccions. L’objectiu és a prop i el poden acabar d’atènyer a peu –creuen. El desert és un espectacle bellíssim i dramàtic a l’hora, al·lucinant i traïdor. Un desviament de pocs graus propiciat pel entrecreuant de les dunes, pot portar els expedicionaris a un error fatal que els allunya de l ‘objectiu, tant com dels vehicles d’aprovisionament, i portar-los a una situació perillosa. No és fiable qualsevol senyal, per versemblant que aparegui a primer cop d’ull. S’haurà de comprovar emprant la brúixola i amb el més estricte rigor.
            El símil proposat em planteja una situació més transcendental i encara més punyent. Navegant  tercer mil·leni endins, una bona part de la humanitat ha decidit aparcar els valors que han servit de vehicles, més o menys segurs, a innombrables generacions. Ara, molts pensen que estan a punt d’atènyer l’objectiu desitjat: el sentit i la realització integral. Per això s’han desempallegat de tot farcell –que els ha semblat  obsolet i superflu-  i s’han proveït d’equipatges nous i funcionals, creient de bona fe,  que aniran més solts i lleugers per arribar a l’objectiu desitjat. Els valors transcendents i morals els han semblat massa feixucs i restrictius, i els han substituït per l’esport, la festa, la ciència, la cultura, la política, el relativisme absolut i la llibertat sense restriccions de cap mena. Diguem-ho clarament, pel llibertinatge. En semblants condicions, l’home tot sol i la humanitat sencera, es pot desorientar respecte de la seva realització i perdre’s malauradament,  pel que fa al retorn a les seguretats arraconades. Es pot trobar que no sàpiga on va ni d’on ve, que se li acabin les provisions d’il·lusió i esperança, com ja comença a passar. Els símptomes són: abandó sense lluita a una mort anunciada, a causa de la droga i la incapacitat deplorable per tornar enrera i cercar camins alternatius.
            No està, però, tot perdut. L’extrem que hem descrit, encara que socialment alarmant, afecta a una minoria. El gruix de la societat segueix aquells passos de lluny, amb risc però, de caure a la fossa. A la majoria li resta el seny i la sensibilitat suficient per escoltar la proposta de Jesús: <<Si sabessis el do de Déu  i qui és el qui et diu “Dóna’m aigua”, ets tu qui li hauries demanda, i ell t’hauria donat aigua viva (...) L’aigua que jo li donaré es convertirà dintre d’ell en una font d’on brollarà vida eterna>>. La vida eterna és el sentit ple i la plena realització personal, ara i per sempre, a la presència del Senyor i amb el seu ajut gratuït.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada