Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimecres, 30 de desembre del 2015

On ens duran? (diumenge. 2 de Nadal )

            Vull dir la ciència i la tècnica. Perquè el món actual balla al so  d’aquestes dues melodies. La ciència, en primer lloc, ho investiga tot, ho analitza, ho compara, ho esbrina tot, arreu, amb curiositat inaudita, des de les profunditats oceàniques fins a l’espai més allunyat, des del microcosmos fins a l’origen de l’univers. Celebrem-ho, perquè va aconseguint més i més coneixements en benefici de la humanitat.
            La tècnica, per la seva part, brilla amb llum pròpia i ha aconseguit, fins ara, èxits inaudits, insospitats fa poc, i increïbles unes dècades fa. I no se li albira pas el final. La seva projecció cap al futur es preveu ràpida i sense termini previsible. Però, si observem atentament, la veiem con una espasa de dos talls: porta avantatges innegables i derives calamitoses per als humans.
            Ens preguntem: ¿l’una o l’altra per separat o ambdues a la vegada van configurant una humanitat més reeixida i feliç? ¿Deixen sense resposta qüestions fonamentals irrenunciables, que s’han plantejat generacions i civilitzacions passades, com es planteja, ara, la nostra?

            El llibre de Jesús, fill de Sira, ens parla de la saviesa i diu: <<El Senyor de l’univers em dóna una ordre (...): “Acampa entre els fills de Jacob, fes d’Israel la teva heretat” (...)Així m’he establert a Sió, m’ha fet trobar repòs a la ciutat que ell i jo estimem. (...)He tret brotada en un poble ple de glòria, en la possessió del Senyor, en la seva heretat>>. Sense la SAVIESA –que és Déu mateix-  no hi ha resposta cabal a les qüestions profundes de l’home d’abans, ni del d’avui. ¿És per això que l’home modern, carregat de ciència i de tècnica i orfe de la saviesa per a interpretar i conduir positivament la vida, viu com astorat i esmaperdut?

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada