Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 5 de setembre del 2016

Perversió (Durant l’any – 24 )

              Pervertir-se és desviar-se de la rectitud moral. Com ho féu el poble hebreu, mentre Moisès era a la muntanya: <<El Senyor digué a Moisès: “ Ves, baixa a la plana: s’ha pervertit el teu poble. (...) De seguida s’han desviat del camí que jo els havia prescrit. S’han fet un vedell de fosa i l’han adorat>>. El panorama moral del nostre vell continent s’hi assembla molt. Fa mig segle, el nostre poble era majoritàriament practicant de la religió catòlica: Missa dominical, sagraments, mes de Maria, novenes, pregàries, cura espiritual dels moribunds i aspiració a una vida moral correcta. ¿Què li ha passat al nostre poble, els darrers anys, perquè majoritàriament s’hagi pervertit, abandonant el Déu dels seus pares i s’hagi fet el  seu vedell d’or?
            A l’Evangeli hem escoltat: <<Un home tenia dos fills. Un dia, el més petit digué al pare: “Pare, dóna’m la part de l’herència que em toca (...) Arreplegà tot el que tenia, se n’anà a un país llunyà i un cop allà dilapidà els seus béns portant una vida dissoluta>>. Ni els hebreus haurien abandonat Déu, ni aquell fill el seu pare si els haguessin conegut de debò. Uns i altre portaven una vida familiar rutinària i anodina, sense haver estimat mai Déu ni el pare. En comptes de l’amor filial, havien viscut només la llei del temor.

            El poble hebreu destruí el seu ídol i el fill pròdig, tornà a casa i confessà: <<Pare, he pecat contra el cel i contra tu; ja no mereixo que em diguin fill teu>>. ¿Quan tornarà a Déu el nostre poble, abatut sota el pes de la culpa i del fracàs? Només quan s’adoni del seu error i es recordi de la bondat de Déu i de la seva voluntat infinita de perdó. <<Encara lluny, que el seu pare el veié i es commogué, corregué a tirar-se-li al coll i el besà>>. Diguem també nosaltres: <<Compadiu-vos de mi, Déu meu, vós que estimeu tant; vós que sou tan bo, esborreu les meves faltes, purifiqueu-me dels pecats>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada