Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 2 de juny del 2014

Paraclet ( Pentecosta)

            En la Història de la salvació de la humanitat el Senyor fa servir dos Mestres i dues pedagogies diferents i complementàries. La primera d’elles és portada a terme per la persona de Jesús, a la manera humana. Es fa un de nosaltres i ens ensenya com ho faria un dels nostres mestres degudament preparat: per mitjà de la paraula, els símbols, la repetició de conceptes, els signes o miracles a l’abast del seu poder diví, i el model admirable de la seva vida, fins a poder dir:<<Estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat>>. Potser podríem dir que l’ensenyança de Jesús és de preparació, com  hi ha uns estudis preparatoris per entrar a la Universitat. Ell és el Verbum Dei, la Paraula de Déu; i el seu ensenyament és assequible naturalment a les facultats humanes, tal com les usem per als altres aprenentatges.
            L’altre Mestre diví és el Paraclet, que vol dir Instructor íntim del cor humà. O també significa protector, justificador, consolador o aquell que confirma eficaçment els ensenyaments previs: <<Us farà entendre tot el que jo us he ensenyat>>. El seu ensenyament va dirigit no a les facultats físiques o psíquiques únicament, sinó al nucli de la persona, al seu cor. L’Esperit Sant gira llum al bell mig de l’ànima amb un raig de veritat divina i, amb l’amor diví que comunica, mou la voluntat a estimar Déu i el bé. Si Jesús és la Paraula de Déu, l’Esperit Sant és el mateix Amor de Déu.
            << Veniu, oh Sant Esperit / des del cel al nostre pit / amb un raig de llum divina. Oh divina Claredat / visiteu la intimitat / del cor que ja us ansia. Tot el que no és net renteu; / tot el  que ja és sec regueu; / cureu tota malaltia>>.      Amen.Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada