Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 2 de novembre del 2015

Apocalipsi (Durant l’any -33)

           Entenem per Apocalpsi la revelació dels esdeveniments que tindran lloc al final dels temps i del món. Aquelles profecies bíbliques es troben principalment en el Llibre del profeta Daniel i, encara d’una forma més contundent, en l’Apocalipsi de Sant Joan. Són profecies de  molt difícil interpretació, que no comentarem. Ens acontentarem amb una breu reflexió sobre el mini apocalipsi del final individual del nostre temps i de la nostra vida: quan s’ensorrarà la nostra salut, la nostra autonomia, la nostra qualitat de  vida; i quan apareixeran, potser, els fantasmes de la soledat,  del desemparo i de la mort. ¿Com podrem viure positivament i amb esperança aquella situació?
            La dita de Daniel pot aplicar-se a la nostra fi personal: <<Però en aquell moment serà salvat el teu poble, tots els qui estaran inscrits en el llibre. (...) Els justos resplendiran com la llum del firmament, els qui hauran conduït el poble pel bon camí brillaran com els estels per sempre més>>. Quan arribi la nostra hora ens caldrà i ens bastarà ésser contats en el nombre dels justos i, per tant, estar inscrits en el llibre de la vida. Segons aquests pensaments, el resultat feliç de la nostra fi com a vivents en el cos, no s’improvisarà de sobte, sinó que esclatarà com resultat natural d’haver maldat per assolir en la nostra vida la veritat, el bé, la justícia i l’amor.

            L’Evangeli de Marc ens ha tramès avui el pensament de Jesús respecte de la fi del món. Jesús digué als seus deixebles: <<Després d’aquelles desgràcies, el sol s’enfosquirà, la lluna no farà claror, les estrelles aniran caient del cel i els estols que dominen allà dalt trontollaran. Llavors vindrà el Fill de l’home entre els núvols amb gran poder i majestat>>. Ell vindrà a buscar l’equilibri en la creació i en cadascuna de les criatures. Tot serà posat al seu lloc. Els justos fruiran de la seva recompensa i els malvats seran ignorats: <<Mentrestant enviarà els seus àngels per reunir els seus elegits, que vindran de tots quatre vents, des de l’extrem més llunyà de la terra i del cel>>. El cel nou i la terra nova estan predestinats exclusivament per als qui han optat pel camí del bé i l’han seguit. Sembla que en aquell moment tindrà lloc l’avaluació universal i final, encara  que creiem que cada just hi tindrà accés d’avançada, des del primer moment de la seva apocalipsi personal. No entenem ben bé com serà tot, però sabem que tot es complirà tal com Jesús ho anuncià; <<El cel i la terra passaran, però les meves paraules no passaran>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada