Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

diumenge, 27 de desembre del 2015

L’oasi (Sda. Família)

            Un lloc de d’aixopluc i d’acollida enmig del desert del món, és la família. No hi ha cap altre vincle tan estret, tan dolç  i tan benefactor com la família. Està garantit per la sang, per l’empatia, per la unitat de projecte, per l’amor gratuït, per... El bé o el mal d’un membre és el bé o el mal de tots. Diu sant Lluc: <<Fill, ¿per què t’has portat així amb nosaltres? El teu pare i jo et buscàvem amb ànsia>>.La família endinsa les seves arrels en la naturalesa humana i, ningú, mai, no podrà canviar aquesta situació.
            La maldat dels homes, en els nostres temps, sota pretext de llibertat (llibertinatge), ha posat en crisi aquest prodigi de la naturalesa: parelles de fet sense compromís real, unions homosexuals, divorcis a la carta, unions temporals “ad experimentum”.... Resultat: desintegració de la societat, vides amargades i decebudes, fills sense punts ferms de referència i  entristits perquè  no venen de pares que s’estimin mútuament, ni que els estimin com a fruit de llur amor. Han vingut al món casualment, nascuts d’una parella d’egoistes, que s’estimen només ells mateixos i els seus capricis superficials.
            <<Després d’això (Jesús) baixà amb ells a Natzaret i vivia sotmès a ells. La seva mare conservava tots aquests records en el seu cor. A mesura que Jesús creixia, avançava en enteniment i es guanyava el favor de Déu i dels homes>>. És així com els fills esdevenen homes i dones que mereixen el favor de Déu i dels homes. Són els fills entenimentats, que esdevenen l’orgull del pare i de la mare, al temps que el salari de la fidelitat de la parella i del treball amb esforç i joia, per aconseguir l’èxit espiritual i físic dels seus fills.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada