Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 1 de maig del 2017

31. Com el violí

       L’avi Anton tocava el violí a la Cobla de la vila, des de ben jove, i ho va seguir fent, fins que ja no pogué més pel pes dels anys i les xacres. Un dia, el seu fill, l’hereu, no podent suportar més la presència d’aquell instrument  tan estimat i tan estretament vinculat al pare –home de grans qualitats humanes i artístiques- i, comprenent que ja no el tocaria més, quan l’avi s’aclofà al llit d’on ja no es llevaria, agafà el volí, demanà als seus fills petits, en Martí i la Roser, que l’acompanyessin fins dalt a la golfa de casa. Un cop allí, l’home penjà el violí a un clau de la biga comunera i digué als seus fills: Mireu, fills meus, ací guardarem el violí de l’avi com un tendre record de la seva bondat i del seu magnífic art musical i, quan pujarem, serà com si l’escoltéssim tocar. A baix, a la sala, ens recordaria massa sovint que l’hem perdut. Els nens ho entengueren i hi estigueren d’acord. Pocs dies després, l’avi morí i, des d’aleshores, el violí no parà de rebre visites del fill i dels nets.
      Aquesta història és prou humana i commovedora. No sabem si algun dels nets, més tard, va optar o no per seguir les petjades de l’avi en l’afecció per la música i per tocar el violí. Si ho van fer, al cap de molt de temps, el devien trobar destrempat, rovellat, desafinat, quasi impossible de tornar a donar la música d’avanç.
      Sigui com sigui, a mi em recorda que la nostra vida es deu semblar a aquell violí. Si passem temps sense usar-la en el sentit més positiu, si la nostra ment i el nostre cor viuen embadalits en un materialisme consentit o en un egocentrisme excloent, i ensopits pel que fa als altres i a la recerca del coneixement i del bé espiritual; si en la nostra vida de pregària i d’unió amb el Déu viu optem per la discontinuïtat i la deixadesa, si el nostre cor no malda per entonar sempre un “càntic nou” a l’Estimat de la nostra ànima, quan ho voldrem fer ens sortirà una melodia desafinada i ens mancarà l’agilitat necessària per connectar amb la bellesa mística interior i, encara més, amb els altres i el nostre entorn.
      En compte de penjar el violí de la nostra vida a la golfa de la ment, l’hem de fer servir diàriament i en tota ocasió, per tal de posar música a les nostres alegries i tristors i a les tristeses i soledats dels altres. Hem de viure amb atenció i disponibilitat constants, per poder rebre de Déu la inspiració necessària i poder donar la nota exacta en el moment oportú.
      El bon Déu, les persones que tractem i el mateix univers on vivim aplaudiran la singular melodia de la nostra vida i ella es mantindrà sempre afinada i a punt. Cadascú de nosaltres som com un esplèndid instrument musical en el gran concert de la història i de la creació sencera.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada