Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 20 de juny del 2016

Llibertat ( durant l’any – 13 )

           Som capaços d’enganyar-nos en allò més essencial; per exemple, en el concepte autèntic de llibertat. La civilització del consum, del lliure pensament, del confort, de l’hedonisme, del llibertinatge, de la democràcia (?), ha portat l’home modern a uns lligams mai vistos: el pensament únic, la moda, l’orgull de classe, l’addició a la disbauxa, al joc, a la droga, a l’alcohol,  al mòbil, etc. Mentre es parla constantment de llibertat, mai cap generació no havia estat lligada tan curt i sotmesa a tantes servituds. Parlant generalment, podríem dir que l’home modern ha perdut el gust del risc, de l’esforç, de la bellesa i del bé i s’ha convertit en un servidor sumís dels gàngsters, amos del diner i del poder.
Sant Pau, als cristians de Galàcia, els proposa la direcció contrària: <<Crist ens ha alliberat de l’esclavatge i vol que siguem lliures. No us sotmeteu altra vegada al jou de l’esclavatge. Vosaltres, germans heu estat cridats a ser lliures (...) Deixeu-vos guiar per l’Esperit, i  no satisfeu els capricis de la carn>>. ¿Es podria dir res de més sensat a la gent del nostre temps?
Jesús és l’únic veritable alliberador de l’home. La seva doctrina s’encamina íntegrament a obrir pas a un home nou totalment lliure de tots els lligams: <<Algú li digué: “Us seguiré per tot arreu on anireu”. Jesús li respongué. “Les guineus tenen caus, i els ocells, nius, però el Fill de l’home no té on reclinar el cap>>. Ell, que és veritablement lliure, no té res on agafar-se. Si volem anar amb ell en llibertat, fins i tot els lligams de la família ens poden retenir: <<Un altre li digué: “vinc amb vós, Senyor, però, permeteu-me primer que digui adéu als de casa meva” Jesús li respongué: “Ningú que miri enrera quan ja té la mà a l’arada no és apte per al Regne de Déu>>. Si algú ha començat a alliberar-se, que no torni enrera perquè recaurà irreversiblement en l’esclavitud.


Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada