Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 5 d’octubre del 2015

Perills del posseir (Durant l’any – 28)

           Sembla ser un instint de la naturalesa humana. Ens referim a la dèria per posseir  més i més coses, més i més riqueses, fins que el cor queda tancat a tota possibilitat altruista. En arribar a aquest estat l’home ja no posseeix res, ans al contrari,. es governat i posseït per aquelles coses que ha pretès posseir. Hom ha perdut la llibertat i s’ha encadenat a l’esclavatge de les riqueses que, amb tanta dèria ha cercat. Ara, l’home ha perdut el seny, i s’ha venut a si mateix per un plat de llenties. Oh, si pogués recobrar el sentit comú, l’enteniment, la saviesa! Diu el llibre de la saviesa: <<Vaig pregar Déu que em donés enteniment, i m’ho concedí, vaig cridar l’Esperit de saviesa, i  em vingué. La prefereixo a ceptres i trons, i, comparada amb ella. tinc la riquesa per no res>>.
            No se’n veuen senyals per enlloc, però és urgent que la gent més desperta s’adoni  que el carrer per on anem no té sortida. La humanitat cada vegada té més ciència, més  poder, més béns globals, al  temps que aquells èxits es concentren cada cop en  menys persones, mentre creix el nombre dels empobrits i marginats, sense que ni uns ni altres albirin per enlloc la felicitat. Tan de bo que mols fessin seva la pregària del salmista! <<Ensenyeu-me a comptar els meus dies per adquirir la saviesa del cor>>. Tan de bo els de dalt i els de baix es convencessin, uns i altres, d’aquella profunda convicció del savi! <<Juntament amb la saviesa m’han vingut tots els béns, duia les mans plenes de riqueses incomptables>>. Riqueses espirituals, més que res, que duen amb elles l’elixir de la felicitat.
            El fet que narra l’Evangeli d’avui confirma gràficament tot el que acabem de dir. Diu així: <<Un home corregué (després sabem que es tracta d’un jove ric) s’agenollà als seus peus i li preguntava: “Bon  mestre ¿què he de fer per posseir la vida eterna? >>.   Jesús li proposà de procurar una vida honesta tot complint tots els manaments de Déu. L’home li contestà que això ja ho feia però, implícitament, li confessà la seva infelicitat. Llavors Jesús va més a fons, tot anant a l’arrel del seu problema, que era l’aferrament a les riqueses, i li digué: “Encara et falta una cosa: ves a vendre tot el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor guardat en el cel. Després torna i vine amb mi”. Ell no està disposat a desfer-se de l’afecció vital a la riquesa, que és la causa única de la seva infelicitat. Per aquesta raó <<Aquesta resposta de Jesús el contrarià i se n’anà tot trist, perquè era mol ric>>.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada