Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 9 de febrer del 2016

El viatge (Quaresma – 1)

           Avui és primer diumenge de Quaresma, i comencem un viatge litúrgic. La Litúrgia (la nostra celebració dominical) ens acompanyarà, amb la seva  excel·lent pedagogia, fins al terme del nostre viatge: la Pasqua. Sortim d’un lloc de servitud i d’esclavatge: la condició de pecadors, el farcell dels nostres dubtes, la càrrega de la nostra feblesa, de les nostres malalties, de les angoixes d’una vida mediocre, condicionada  a causa d’unes passions mal controlades i d’un egoisme empobridor.
            Com el poble d’Israel: <<Els egipcis ens maltractaren, ens oprimiren i ens imposaren una feina dura. (...)Llavors vam cridar el Senyor, Déu dels nostres pares, i ell escoltà el nostre clam. (...) El Senyor ens va fer sortir d’Egipte (...) ens va introduir en aquest lloc i ens va donar aquest país que regalima llet i mel.>> És el que fa sempre el Senyor a través de la prova (el desert), i dóna sortida esplendorosa a les vides que no en tenien cap.

            O com Jesús. Ell també emprengué un viatge: <<En aquell temps, Jesús, ple de l’ Esperit Sant se’n tornà del Jordà, i durant quaranta dies l’Esperit el conduí pel desert.>> Allí es trobà en soledat amb el Pare, que el protegí del temptador i l’encoratjà a emprendre la missió més gran i eficaç de tota la història humana. La reflexió i la pregària quaresmals ens ajudaran a conèixer millor el misteri de Crist i acomodar-hi la nostra vida.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada