Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dijous, 26 de desembre del 2013

Protecció i refugi (Sda. Família)

         És de rabiosa actualitat. Si els fills independitzats dels pares són desnonats, per no poder pagar la hipoteca, on aniran? Tornaran a la casa dels pares. Quan un fill drogaaddicte es troba greument malalt i abandonat de tothom, què farà? Trobarà els braços oberts de la mare i el  pare. Així ha estat i així serà pels segles dels segles. En ocasions límits, la família és la única protecció, l’únic refugi.
         Sant Josep ve ser el protector amorós i diligent de Jesús infant. <<(Josep) es llevà, prengué el nen amb la seva mare, sortí de nit cap a Egipte, i s’hi quedà fins que Herodes va morir>>. Mort Herodes, <<Un àngel del Senyor s’aparegué en somnis a Josep, allà a Egipte, i li digué: “Pren el nen amb la seva mare i ves-te’n al país d’Israel, ja que són morts els qui el buscaven per matar-lo”. Ell, doncs, es llevà, prengué el nen amb la seva mare i se’n tornà al país d’Israel>>. Josep i Maria van cercar el nen perdut a Jerusalem, fins que el trobaren. És  el  que fan els pares i les mares amb els seus fills.
         Com més ferma, unida i sana és una família, millor refugi per a tots els seus membres. En aquestes famílies hi trobem els bons sentiments, la comprensió, el perdó i, per damunt de tot, l’amor <<que tot ho lliga i perfecciona>>. Per aconseguir una família així, res millor que el consell de sant Pau als cristians de Corint: <<Que la paraula de Crist tingui estada entre vosaltres en tota la seva riquesa>> ¿S’engrandirà entre  nosaltres el nombre d’aquestes famílies?


Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada