Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dissabte, 31 de desembre del 2016

8. “El qui cerca, troba“ (Lc 11,10)

           Entre els qui busquen or, alguns en troben abundosament i es fan rics, altres arriben a fer les paus i, just, en poden arribar a viure. Finalment, uns altres perden inútilment el temps i la salut en l’intent i, fins  i tot, la vida. No sempre, per tant, el qui cerca, troba. Es tracta, precisament, de triar amb enteniment i prudència allò que sabem de cert que podem trobar.
            La dita de Jesús que ens serveis de títol, si n’agafem el context, ens diu prou clarament què és allò que ens cal cercar, si volem una garantia  absoluta de poder-ho trobar: Déu i el seu Regne. En efecte, diu: Demaneu, i Déu us donarà; cerqueu, i trobareu; truqueu, i Déu us obrirà.
            El secret dels místics no és cap altre que el d’haver-se posat decididament a cercar sense defallir. Potser perquè es recorden d’aquella promesa del Dt  4,29. 31, que diu: Cercaràs el Senyor, el teu Déu; i si el cerques amb tot el cor i amb tota l’ànima, el trobaràs. [...] Perquè el Senyor, el teu Déu, és un Déu entranyable que no t’abandonarà ni et destruirà ni s’oblidarà de l’aliança que va pactar amb els teus pares.
            El següent pas que fa el místic es troba descrit en Mt 13, 45-46: També passa amb el Regne del cel com amb un mercader que busca perles fines: quan en troba una de gran valor, va a vendre tot el que té i la compra.
            La fascinant epopeia d’un místic reposa serenament i segura damunt d’aquests dos suports: cercar i vendre. Cercar sortint a fora de si mateix, anar a l’Altre, estimar l’Altre pel que Ell és, voler perdre’s en l’Altre. Amb paraules de S. Joan de la Creu: Advertencia amorosa en Dios, sin apetito de querer sentir ni entender cosa particular de El. Vendre serà tirar per la borda tots aquells fardells que, a més d’ésser inútils, impedeixen sortir a cercar i, més encara, entrar a la cambra de l’Espòs.
            El místic s’ocupa només de cercar i de vendre, però mai no es preocupa de trobar, perquè es recorda de la dita d’Isaïes, quan diu: Busqueu el Senyor ara que es deixa trobar (Is 55,6)Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada