Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 9 de desembre del 2014

Testimoni (Advent . 3)

           <<Déu envià un home que es deia Joan. Era un testimoni; vingué a donar testimoni de la llum. (...) Ell mateix no era la llum; venia només a donar-ne testimoni>>. D’alguna manera, Joan havia experimentat en el més pregon de si mateix el resplendor de la Llum, el fulgor espiritual del Messies ja present, però encara desconegut. Ell venia a despertar els adormits, perquè no  els  passés per alt l’esdeveniment històric que canviaria els segles: <<Tot i que no el coneixeu, ja teniu entre vosaltres el qui ve després de mi>>. Joan vol prevenir tota possible confusió: <<Jo no sóc el Messies.(...)  Jo no sóc digne ni de deslligar-li la corretja del calçat>>.  El poble acceptà el testimoniatge de Joan i cregué en ell. Molts es penedien dels seus pecats i es feien batejar per ell a les aigües del Jordà.
            Avui, qui dóna testimoni del Messies és l’Església. Ella no és tampoc la llum, no és el Messies. Amb els seus defectes i pecats l’Església compleix, com pot, la missió de donar testimoni del Messies que, encara que desconegut per la major part dels homes, viu ressuscitat enmig nostre, després d’haver acomplert la missió de Mestre i redemptor. El testimoniatge de l’Església és prou clar per a tots els qui la vulguin mirar sense prejudicis. Si més no en la multitud de màrtirs, confessors, verges, missioners i altra gent donada al servei dels pobres, com ho feu Jesús.

            Cadascú de nosaltres, des de la  nostra coherència entre fe i vida,  és també un esplèndid testimoni, tot just intentant dur a la pràctica les recomanacions de S. Pau als cristians de Tessalònica: <<Viviu sempre contents, no us canseu mai de pregar, doneu gràcies en tota ocasió>>. És així com tindrem accés al que Pau demana per a tots: <<Que Déu mateix, el Déu de la pau, us faci del tot sants, i guardi totalment irreprensibles el vostre esperit, la vostra ànima i el vostre cos per quan torni nostre Senyor Jesucrist>>. 

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada