Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 14 de desembre del 2015

M’ ho havia promès ( Advent - 4)

           Quan l’home vivia prop de Déu, era fidel a la seva paraula i aquella era sadolla de valor humà i, fins i tot, jurídic. Si la paraula fallava, fallava amb ella l’home. L’home valia tant com valia la seva paraula. La paraula era l’home. Des que l’home (globalment parlant) ha decidit viure lluny de Déu, ha esdevingut infidel a la seva paraula, aquesta s’ha devaluat fins a perdre tota la seva força. Ara la paraula no val res per a massa gent.. I, com que la paraula és l’home, aquest, ara, quan no respecta la paraula, tampoc no val res.
            Uns vuit cents anys abans de Crist, escriu el profeta Miquees: <<Això diu el Senyor: Els tindrà abandonats fins que la mare haurà tingut un fill (...) Es presentarà a fer de pastor amb la majestat del seu Déu, amb la glòria del nom del Senyor>. Cada any, per Nadal, celebrem l’acompliment d’aquella promesa de Déu, feta per boca del profeta. En aquest cas en què havia promès el Messies, com en tots els altres, la promesa de Déu, la seva paraula, sempre s’ha acomplert, com ho farà també en el futur.

            Maria esperava un fill, i la seva cosina Elisabet, d’avançada edat i estèril, estava a punt de tenir-ne un altre. Havien passat vuit cents anys des de la dita del profeta Miquees, i era arribada l’hora del compliment de la promesa. Amb l’acompliment d’aquella promesa, el Déu Messies començà, entre nosaltres, la seva tasca de pastor fidel i amorós, a anunciar el Regne de Déu i a llançar una nova promesa: la salvació universal per a tots els homes de bona voluntat. <Al principi existia el qui és la Paraula. La paraula estava amb Déu i la paraula era Déu>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada