Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 1 de febrer del 2016

L’Elecció ( Durant l’any – 5)

           Déu elegeix qui vol, i convé que l’elegit accepti. <<Després vaig sentir la veu del Senyor que deia: “¿Qui enviaré? ¿Qui ens hi anirà?” Jo vaig respondre, diu Isaies: “Aquí em teniu: envieu-m’hi”.>> I Sant Pau, als de Corint:: <<Finalment, el darrer de tots, com un que neix fora de temps, se m’aparegué fins i tot a mi (...) He treballat més que tots, no jo, sinó la gràcia de Déu, que ha treballa amb mi.>> Abans que Pau havien estat elegits tots els apòstols i tots s’incorporaren i donaren fruit, fora de Judes, que claudicà.
            Calia continuar la tasca de l’Elegit per excel·lència, perquè <<La gent s’aglomerava sobre Jesús per escoltar la paraula de Déu.>> Ara Jesús escenifica  l’elecció i l’encàrrec amb la pesca miraculosa i amb aquestes paraules: <<No tinguis por; des d’ara seràs pescador d’homes>>, digué a Pere. Els presents es donaren tots por inclosos: <<Llavors tornaren a terra les barques, ho deixaren tot i se n’anaren amb ell.>>
            <<¿Cal encara avui anunciar la Paraula de Déu?>> Sí,  per més que moltíssima gent s’aglomera als camps de futbol, a les sales de festa, als aeroports, als mítings polítics, a les protestes socials, etc., tots ells saben que allí no hi trobaran cap Bona Nova que els faci més lliures, els purifiqui de les culpes o els ompli d’esperança. Inconscientment volen inhibir-se, fugir d’ells mateixos o, potser, despersonalitzar-se. Tots ells, més els que sí s’aglomeren davant persones o fets espirituals (JMJ, Lourdes, Fàtima, Plaça de Sant Pere) palesen la necessitat urgent d’elegits de Déu, que els anunciïn la veritable Bona Nova.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada