Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 22 de desembre del 2014

Ens ha nascut un noi (Nit de Nadal)

           Aquesta és una nit molt especial que ens fa reviure l’oracle del profeta Isaies, quan els galileus havien estat deportats a Assíria. Un poble fora de la seva terra, a la deriva, <<avançant  a les fosques, (...) els qui vivien al país tenebrós>>. Per a ells, Isaies profetitza l’aparició d’una gran llum que, <<Els omplirà de goig, d’una alegria immensa>>. El profeta ho veu com ja realitzat: <<Ens ha nascut un noi, ens ha estat donat un fill que porta a l’espatlla la insígnia de príncep. (...) La pau no tindrà fi (...) en els seu regne, fonamentat i sostingut, des d’ara i per sempre, sobre el dret i la justícia>>.
            La història confirma l’oracle d’Isaies: <<Mentre eren allà (a Bet-Lèhem) es van complir els dies i va néixer el seu fill, el primogènit. Ella (Maria) l’embolcallà i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat lloc a l’hostal. (...) L’àngel els va dir (als pastors): “us anuncio una nova que portarà a tot el poble una gran alegria: Avui, a la cuitat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies,  el Senyor>>. Els pastors, que acullen amb goig l’anunci de l’àngel, són els primers beneficiaris d’aquell fet portentós. Els seus cors s’han alliberat d’opressions, angoixes i incerteses : <<Havent-ho vist amb els propis ulls, van contar el que els havien dit d’aquell  infant, i tothom  qui ho sentia es meravellava del que deien els pastors>>.

            L’anunci eficaç d’aquell diví naixement no ha arribat encara avui a molta gent. A molts dels qui governen i a molts del poble ras. Per això encara, molta gent viu al país tenebrós: deportats, exiliats, refugiats vivint en campaments inhumans, emigrats forçosos; gent  sense res més per conservar que la pròpia vida. Per a ells és com si l’Infant diví encara no hagués nascut. Com també per a molts que ja n’han rebut la notícia, però no els ha tocat a fons com als pastors. Com que no n’han entès el sentit o no l’han acollit favorablement, no es meravellen del fet i viuen encara en el temor, en l’angoixa vital, en la recerca frustrada d’un sentit. Que aquest Nadal arribi a tot el món l’anunci de l’àngel: <<No tingueu por: us anuncio una nova que portarà atot el poble una gran alegria>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada