Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 25 d’abril del 2016

Qui m’estima (Temps pasqual – 6 )

            Només una cosa passa davant de l’amor. És el coneixement: conèixer aquell que volem estimar. És per això que nosaltres, els cristians, tenim necessitat de conèixer més i millor Jesús, d’establir amb ell una relació personal, d’entrar en la profunditat i amplitud úniques de la seva humanitat fascinadora i de la seva recòndita divinitat. El mètode és senzill: repassar, sense cansar-nos-en, el sants Evangelis amb actitud contemplativa, aturant-nos especialment en els fragments on es veu clarament com és ell, com pensa, com estima, com perdona, com es lliura a l’altre i a tots.
            Trobem als Evangelis alguns passatges colpidors, icones vives de qui i com és Jesús. Citem-ne algun, com: les escenes d’oració i unió amb el Pare( les nits en solitari, l’Hort de les oliveres); o com la seva estreta comunicació amb algunes persones o col·lectius: la recepció de Nicodem a plena nit, la trobada al pou amb la dona samaritana, la defensa de la dona adúltera i el perdó subsegüent, l’hostatge a la casa de Zaqueu,  l’acollida a la Magdalena, el darrer  sopar amb els dotze. Les ensenyances de Jesús són també un autèntic retrat de la seva identitat: el sermó de la muntanya, les paràboles del bon pastor, del fill pròdig,  del bon samarità. Tots aquests punts mereixen ésser rellegits i contemplats per accedir al coneixement íntim de Jesús.

            Pel camí contemplatiu arribem a  l’amor: <<Qui m’estima, farà cas de les meves paraules>>. Perquè ens haurem sentit fascinats per la veritat, el bé i la bellesa de Jesús. Una persona tan meravellosa no pot deixar d’ésser objecte del nostre amor, al qual ell correspon immediatament: <<El meu Pare l’estimarà, i vindrem a fer estada en ell>>. L’amor del Pare i l’estada d’Ell i el Fill amb nosaltres són el punt d’arribada, al  qual segueix la plenitud de l’amor i la glòria.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada