Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 20 d’abril del 2015

Jo sóc el bon pastor (T. Pasqual – 4)

           El Papa és anomenat pastor universal de l’Església; el Bisbe, pastor de la seva Diòcesi, i el rector, de la seva  Parròquia. És correcte, si entenem clarament que exerceixen el seu ofici en  nom i representació de Crist. La missió del ministre pastor és la de fer visible la presència mística de Crist enmig del seu ramat i de fer audible la seva paraula. Per això, quan més s’assembli el seu capteniment al de Crist a la terra, i la seva paraula més recordi  la paraula de Jesús, millor podrà el Senyor pasturar el seu ramat, fent-se realitat ara i ací les paraules de Jesús: <<Jo reconec les meves ovelles, i elles em reconeixen a mi>>
            La voluntat de Jesús resta evident en l’Evangeli d’avui: <<Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles. (...) Tal com el Pare em coneix i jo conec el Pare, jo reconec les meves ovelles, i elles em reconeixen a mi, i dono la vida per elles>>. ¿Qui més ha donat la vida per les ovelles? ¿Qui més, doncs, fora d’ell, podria mai ésser el bon pastor? Els ministres que  condueixen el ramat, s’han de proposar només que aquest es trobi amb el seu Pastor. L’encontre de cada persona amb el Pastor és l’inici de la salvació, també per a aquells que mai no s’havien trobat amb ell: <<Encara tinc altres ovelles, que no són d’aquest ramat. També les he de conduir jo, i faran cas de la meva veu>>.

            Els apòstols ho tenien ben clar. ¿Qui cridava la gent a creure en el Ressuscitat i a formar part de la comunitat naixent, sinó l’Esperit de Jesús? ¿Qui donava la força de la paraula a Pere, a Esteve, a Pau de Tars? ¿Qui obrava miracles per mans dels apòstols? La resposta la dóna el mateix Pere en el cas del paralític: <<Si avui ens demaneu compte d’això que hem fet en bé d’un invàlid, i voleu saber qui l’ha posat bo, sapigueu, vosaltres i tot el poble d’Israel, que aquest home el teniu sa davant vostre pel poder del nom de Jesucrist, el Natzarè>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada