Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 13 d’abril del 2015

Quan partia el pa (T. Pasqual – 3)

           A Maria Magdalena li costà de reconèixer Jesús ressuscitat, a qui confonia amb un hortolà. Els dos deixebles d’Emaús, després d’haver fet un bon tram de camí amb ell, tot escoltant de la seva boca uns comentaris de l’Escriptura molt interessants sobre el Messies, i després d’haver-lo convidat a sopar i a quedar-se amb ells, no s’havien adonat de res fins a l’hora que va partir el pa. <<Els deixebles contaven el que els havia passat pel camí, i com havien reconegut Jesús quan partia el pa>>.
             Quan s’aparegué als deixebles plegats, <<Veient-los sorpresos, i que de tanta alegria encara no acabaven de creure-ho, els digué: “¿No teniu aquí res per a menjar?” Ells li donaren un tall de peix a la brasa i se’l menjà davant d’ells. (...) Llavors els obrí els ulls perquè comprenguessin el senti de les Escriptures>>. Sembla clar que Jesús volia que el reconeguessin com el qui es dóna gratuïta i generosament, i també com el qui està disposat a rebre de  nosaltres allò que, amb les mateixes disposicions li vulguem donar. Jesús es dóna en el sant Sopar (“Preneu i mengeu”) i rebé el sopar dels seus a Emaús, i a Jerusalem el tall de peix a la brasa.

            ¿On i com ens donarem a conèixer nosaltres com veritables seguidors de Jesús, i com el donarem a conèixer a Jesús mateix a la  gent del nostre temps? Potser també partint el pa. El pa de l’Eucaristia primer, en les nostres celebracions, vivint-les com van ser viscudes pels assistents el darrer Sopar, amarat de paraula de vida i de comunió dels cors. Allí celebrem la donació que fa de si el mateix Jesús. Ara falta celebrar la donació de nosaltres mateixos a Jesús a través dels germans. Ho farem donant-nos als altres per amor i compartint el nostre pa amb aquells que no en tenen. Així la gent sabrà que ens estimem i que el nostre mutu amor ve de Déu.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada