Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 17 d’octubre del 2016

Més enllà de la norma (Durant l’any – 30 )

            Complir les normes, els preceptes, les lleis, els manaments, no tan sols és excel·lent, sinó també digne de tota lloança; però, davant Déu, no només és insuficient, sinó que, per a molts, pot derivar en un estricte moralisme, si  hi manca la força insubstituïble de l’amor, que es tradueix en el do generós d’un mateix; moltes vegades a favor dels més desfavorits. En aquests casos s’hi troba a mancar l’embranzida de Sant Pau quan escriu: <<La meva vida ja és oferta com una libació vessada sobre l’altar>>.
            Al llibre de Jesús, fill de Sira, llegim: <<Els Senyor fa justícia (...) No es deixa influir per ningú en perjudici dels pobres. (...) El senyor no s’entretindrà, no tardarà a sortir a favor d’ells>>. Potser això era el que mancava al fariseu, complidor estricte de la llei, que s’envania, dient: <<Dejuno dos dies cada setmana i us dono la desena part de tots els meus ingressos>>. ¿Per què aquest home no tornà perdonat a casa seva? L’excessiva satisfacció de si mateix i l’oblit dels altres en podia ser la causa.

            El cobrador d’impostos, que també devia complir, almenys en part, la llei de Moisès, es trobava malament, insatisfet de si mateix, un pobre pecador. La causa del seu malestar no sembla ser l’escassa fidelitat a la llei. Més aviat es dolia de les injustícies comeses en l’exercici de la seva condició de  cobrador d’impostos. El dard enverinat que li causava tan de dolor venia del mal causat a l’altre, de la injustícia comesa, de la manca d’altruisme i d’amor en relació als altres i, per conseqüència, també a Déu. Per això: <<Ni gosava aixecar els ulls al cel, sinó que es donava cops al pit i deia “Déu meu, sigueu-me propici, que sóc un pecador”. Us asseguro que aquest tornà perdonat a casa seva>>, acaba Sant Lluc.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada