Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 22 de març del 2016

Comiat (Dijous Sant)

           En el Sant Sopar apareix la humanitat de Jesús diàfana i esplendorosa: un ésser humà, a punt d’emprendre un viatge sense retorn, prepara un àpat de comiat, que es disposa a celebrar amb els seus íntims, perquè els quedi un record perenne del seu amor fidel i del seu capteniment exemplar: <<Ell que sempre havia estimat els seus en el món, ara els demostrà fins a quin punt els estimava>>.
            L’àpat va servir de marc perfecte per intimar amb els seus, com mai no ho havia fet, parlant-los llargament des del fons del cor i deixant aflorar els sentiments més exquisits (humans i divins). Els volia trametre el gran secret que duia dins i que ells no havien pogut endevinar, tot i haver-hi conviscut durant tres anys i havent-ne escoltat algunes insinuacions: <<Jesús sabia que havia arribat la seva hora, la de passar d’aquest món al Pare>>.  Allò calia que entenguessin els seus amics aquella nit. I allò era el que Jesús tenia necessitat íntima de compartir amb ells.
            El seu amor, però, no era pur sentiment. Era un amor fecund, curull de conseqüències pràctiques, que es podrien resumir en una actitud de servei als qui estimava: <<S’aixecà de taula, es tragué el mantell i se senyí una tovallola; després tirà aigua en un gibrell i es posà a rentar els peus als deixebles i a  eixugar-los-els amb la tovallola que duia a la cintura>>. I un ensenyament primordial: <<També vosaltres us ho heu de fer els uns als altres>>.

            Encara va voler expressar l’enyorança de la separació i l’enginy de burlar-la, amb la proposta de quedar-se invisiblement (realment i místicament): << prengué el pa i, dient l’acció de gràcies, el partí i digué: “Això és el meu cos ofert per vosaltres. Igualment prengué el calze, havent sopat, i digué: Aquest calze és la Nova Aliança segellada amb la meva sang. Cada vegada que en beureu, feu-ho per celebrar el meu memorial>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada