Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 1 de setembre del 2014

El sentinella (Durant l’any- 23 )

            No parlem ara d’un espia que està a l’aguait per curiositat  o per malevolència, per tal de conèixer les trifulgues o les malifetes d’algú. Parlem del sentinella, que és el vigilant ben intencionat; preocupat primer d’ell mateix, que ha d’evitar adormir-se o distreure’s de la seva atenció constant; i després,  d’algú o alguns altres a qui protegeix, per avisar-los de qualsevol perill i evitar que els caigui a sobre algun mal o alguna desgràcia. << El Senyor digué a Ezequiel: “Fill d’home, t’he fet sentinella perquè vetllis sobre el poble d’Israel>>.  
            Els sentinelles, a l’Església, són els pastors; des del Papa fins a l’últim rector de parròquia. Déu commina a Ezequiel, dient: <<Si jo amenaço el pecador amb la mort, i tu no li dius res i no l’adverteixes que s’aparti del camí del mal, ell morirà per culpa seva, però  jo et faré responsable de la seva sang>>. Sentint aquestes paraules ¿encara hi haurà algú que s’estranyi que el Papa, els Bisbes i els altres predicador adverteixin al món dels crims que s’estan cometent avui? També els cristians laics poden i deuen advertir amb caritat i prudència els altres col·legues, que erren en la seva vida moral i marxen per camins de perdició.

            I tot això, per amor a l’altre. Sant Pau escriu: <<Germans, no quedeu a deure res a ningú, (ni el servei de l’avís fratern). L’únic deure vostre ha de ser el d’estimar-vos els uns als altres. Qui estima els altres, ha complert la llei>>. Si estimem la nostra salut espiritual, és lògic que estimem també la de l’altre, fins acomplir el deure, si s’escau, d’avisar-lo quan creiem que va errat, perquè Jesús ens diu: <<Estima els altres com a tu mateix>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada