Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 18 de gener del 2016

El programa (Durant l’Any -3)

           Els polítics, obertes les campanyes electorals, presenten el seu programa de govern. Prometen i prometen; sempre el bo i millor. Moltes vegades saben que les seves promeses són irrealitzables i, en alguns casos, menteixen, perquè no tenen cap intenció de complir-les.
            Arribat el temps de la seva missió, Jesús es presenta a Natzaret i exposa públicament els objectius i l’estil de la seva tasca com a Messies: <<L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, ja que ell m’ha ungit per portar la Bona Nova als desvalguts, m’ha  enviat a portar als captius la llibertat, i als cecs el retorn de la llum, a deixar en llibertat els oprimits i a proclamar l’any de gràcia del Senyor>>. Els Evangelis són la crònica del compliment d’aquelles promeses: l’acolliment dels pobres i els pecadors, la guarició dels malalts, l’alimentació dels famolencs, la defensa dels nens, la promoció de la llibertat i de l’esperança, conformen el seu actuar sense defallença. Ho resumeixen aquelles paraules:<<Passà fent el bé>>.

            Els seus seguidors, amb els errors i les culpes inevitables, han allargat pels segles els objectius i l ‘estil de Jesús. ¿Qui podrà negar l’aportació del cristianisme al reconeixement i la implantació de la dignitat i els drets de la persona en la cultura occidental? Els missioners arreu del món, els hospitals i escoles cristianes, els menjadors de Càritas són testimonis actuals i vius del compliment del programa de Jesús. Existeixen alguns antitestimonis –ho sabem- ¿Perquè cadascú de nosaltres no fa el possible per eliminar-los?

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada