Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 14 de març del 2016

El compromís ( D. de Rams)

            L’encarnació del Fill de Déu és un compromís irrevocable amb la condició humana. I a l’home li pot passar de tot: pot ser objecte d’aclamacions i aplaudiments o pot ser vituperat i mal tractat. Jesús ho sap i ho accepta plenament. <<havent-se fet semblant als homes i començant de captenir-se com un home qualsevol, s’abaixà i es féu obedient fins a acceptar la mort i una mort de creu>>.
            Als fets que commemorem avui s’hi donen les dues coses. La primera tingué lloc quan Jesús  entrava a Jerusalem cavalcant el pollí engalanat pels seus partidaris, que  l’acompanyaven cridant: <<Beneït sigui el rei, el qui ve en nom del Senyor. Pau al cel i glòria allà dalt>>. La segona seqüència era la premonició que surava com un núvol tenebrós en l’ambient de Jerusalem, agitat per alguns fariseus: <<Mestre, renya els teus seguidors>>.

            Jesús -com ho havia previst Isaïes- s’abraça generosament a la situació. Mentre accepta amb goig les aclamacions dels amics i seguidors, agombola amorosament en el seu cor adolorit la fermesa del seu compromís amb les humans: <<Jo no m’he resistit ni m’he fet enrera: he parat l’esquena als qui m’assotaven i les galtes als qui m’arrencaven la barba. No he amagat la cara d’avant d’ofenses i escopinades.>> Entre  nosaltres hi ha temps d’alegrar-se i temps de doldre’s. <<Ara és l’hora del poder de les tenebres.>>

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada