Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 10 de novembre del 2014

Santa normalitat ( Durant l’any -33 )

           Per realitzar-se plenament com persona no cal sobresortir com fa un polític, un artista, un esportista campió, un literat reconegut, un científic important. Ni ha prou que cadascú visqui plenament utilitzant els carismes i les qualitats que ha rebut naturalment. Si fa o no fa, com la bona esposa del llibre dels Proverbis: <<Es procura la llana o el lli, que les seves mans transformen com vol. Pren a les mans la filosa, i els seus dits agafen el fus. Obre les mans als pobres, allarga el braç als indigents. (...) És més preuada que les perles. El cor del seu marit hi confia>>.
            Dubto que els personatges que surten al mitjans dia sí, dia també, frueixin d’una realització personal tan neta i tan plena com aquesta esposa bíblica, perquè el renom que proporciona la publicitat, pot representar només un maquillatge extern que no correspon correctament a la realitat. Qui sap si, els qui viuen a prop d’aquells personatges mediatitzats o socialment rellevants confien o no en ells. Qui sap si, més aviat els veuen com homes de palla sense qualitat humana profunda i estable.

            El passatge de l’Evangeli presenta un propietari que encomana l’administració dels seus bens  a tres persones a qui confia quantitats diferents. A l’hora de demanar comptes no dóna importància a la quantitat de bens rebuts, sinó a la dedicació i a la diligència que ells han posat en l’administració del poc o molt que els ha estat confiat. I als qui han fet fructificar la part confiada els diu: <<Molt bé. Ets un administrador bo i de tota confiança. El que t’havia encomanat, ho has administrat fidelment. Ara t’encomanaré molt més. Entra a celebrar-ho amb el teu Senyor>>. Posar a ple rendiment el poc o molt que hem rebut és la clau de la nostra realització, de la resposta al Dador de tot, i de la nostra felicitat>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada