Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 24 de març del 2014

La llum (Quaresma – 4 )

            La llum i la tenebra. Quan el nostre ull físic està sa rep la llum i la figura de les coses, i  ho tramet tot al cervell. Quan el nostre ésser profund, el nostre esperit, frueix de bona salut, rebem dins nostre el fulgor de la veritat i el cos massís del bé. Altrament, tant en el cas del món físic com de l’espiritual, ens quedem a la tenebra. Pels problemes en la nostra visió corporal acudim a l’oculista, però si es tracta de ceguesa espiritual, podem apropar-nos amb fe a Jesús, que diu: <<Mentre sóc en el món sóc la llum del món>>.
            El cec de naixement, de qui parla l’Evangeli, va passar per on era Jesús i després d’haver fet el que li va manar, <<tornà veient-hi>>. Jesús, però no havia vingut a tornar la vista als cecs, sinó a il·luminar l’esperit dels homes. En el cas  que ens ocupa, el cec rebé la llum del cos i la de l’esperit; la primera obrí el camí a la segona. Li preguntaren: <<¿Tu, què en dius, d’ell?>> Ell contestà: <<Que és un profeta.>> Més tard es trobà de nou amb Jesús, que li preguntà: <<¿Creus en el Fill de l’home?>> Li diu ell: <<Hi crec, Senyor>> I l’adorà. Havia recobrat la vista corporal i se li havia obert l’ull interior.

              Avui, quan tanta gent camina a les palpentes, sense saber el per què,  el què i el com del misteri de la vida, patint desorientació i angoixes, com els secs ¿Per què  no anem a Jesús que és la llum del món? Ens passaria allò de Sant Pau als efessis: <<Ara que esteu en el Senyor, sou llum. Viviu com els qui són llum (...) Desvetlla’t, tu que dorms, ressuscita d’entre els morts i el Crist t’il·luminarà.>>

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada