Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 8 de maig del 2017

33. El mirall del cor

      ¿ No heu desitjat mai veure Déu? Seria fabulós. S’acomplirien els desigs de molta gent, si poguessin veure Déu; però, és impossible. Moltes religions han descrit poèticament la visió de Déu o s’han suggestionat amb aparicions simbòliques de la divinitat o d’éssers espirituals. Aquell desig en el subconscient de l’home és féu evident en el comentari d’un ateu com Gagarin que, després de viatjar per l’espai –fou el primer astronauta-  comentà amb superbiós atreviment, que Déu no existia, perquè rondant per l’espai no l’havia vist. A Déu no l’ha vist mai ningú.  Ni Moisès, ni Abraham, ni sant Joan Evangelista, ni tan sols Maria, la Mare de Jesús; tot i que ell habita en el cor mateix de tots els éssers i els contempla, com l’artista contempla fascinat la seva obra.
      Hi ha una manera, però, de veure la resplendor de l’Ésser diví, com veiem clarament la lluminària solar després de pondre’s a l’horitzó; quan no veiem l’astre, però sí la seva llum, fins que es fa nit. Qui vulgui veure la llum divina ha de girar l’esguard vers el seu interior i el de tots els éssers, vers aquell mirall –el cor de totes les coses- on Déu contempla tots i cadascun dels éssers i els dóna existència, vida i sentit. Per la presència del Déu invisible, aquell nucli es torna com un mirall on es reflecteix la presència de la resplendor divina, que hom pot veure perfectament; i és quan, sense veure Déu, veiem la resplendor de la seva presència. D’alguna manera s’assembla, aquest fenomen, a l’experiència de veure en la lluna la resplendor de la presència solar, sense que es vegi el sol mateix.
      Aquest fet constitueix el gran privilegi de l’home que, essent l’únic ésser capaç de percebre la llum de la presència divina, si no hi gira l’esquena, es torna com un gran mirall reflector d’aquella llum i il·lumina el món sencer amb tots els éssers que hi habiten.
      Seria prolix i innecessari –perquè són fets universalment coneguts-  presentar una llista de persones històriques que, com miralls espirituals d’altíssima definició, han fet visible a tots els esperits lliures de prejudicis, la resplendor admirable de la presència de Déu. Que ningú no pensi que aquest fenomen és un fet passat a la història. Hi ha actualment persones i grups –molts també coneguts de tothom- que fan palesa la refulgència de la llum divina al  nostre món. ¿Per què no provem d’entrar al nostre interior més pregon, per veure, no Déu mateix, sinó la llum de la seva divina presència i ens convertim així en miralls reflectors al nostre entorn?

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada