Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 16 de setembre del 2014

Més enllà de la justícia ( Durant l’any – 25 )

           La gent del nostre temps, especialment els estaments oficials, s’omplen la boca de la paraula justícia, d’igualtat, de benestar social, de preocupació pels necessitats. S’ha escrit la Carta dels drets Humans, que està molt bé damunt el paper: el dret a la vida, a l’ensenyament, a l’habitacle, al treball, etc. Però cap d’aquests drets no s’ha volgut o no s’ha pogut assegurar al conjunt de la població, arreu del món. Per contra, alguns d’aquests drets, com el dret a la vida o a l’habitatge, s’estan impedint legalment. Allò que sí s’ha assegurat, de fet, és la immensa riquesa d’alguns i el poder, fins i tot bèl·lic, dels Estats.
            A una hipocresia tan universal i clamorosa només hi veiem una solució: la conversió dels explotadors. Com diu el profeta Isaies: <<Que els injustos abandonin els seus camins, i els homes malèfics, els seus propòsits; que es converteixin  al Senyor i s’apiadarà d’ells, que tornin al nostre Déu, tan generós a perdonar>>. Pensem encara,  que el  perdó i la rehabilitació dels injustos, quan es tradueix en lladronici camuflat o palès, no es fan efectius fins que  no es restableixi la justícia i es torni a cadascú allò que és seu.

            L’Evangeli d’avui però, ens convida a sobrepassar la justícia  i actuar per amor: << Un propietari sortí de bon matí a llogar treballadors per a la seva vinya>>. Com que l’home estava preocupat per la sort dels aturats, tornà a sortir pels volts de migdia, a mitja tarda i una hora abans de pondre’s el sol, per enviar-los a treballar a la vinya. Al capvespre, manà a l’encarregat que pagués a tots el jornal sencer. Això no li féu fer la justícia, sinó l’amor: tots igualment s’havien d’alimentar i vestir, tots havien de parar taula per als fills i familiars, tots havien de fer front a despeses ineludibles. Mireu si estem lluny de l’Evangeli, quan parlem de solidaritat i de benestar social.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada