Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dijous, 26 de desembre del 2013

La mirada (Sta. Maria)

        Mirada amable, acollidora, comprensiva; mirada afable, compassiva, cordial; mirada acusatòria, de refús, d’allunyament. La mirada ho diu tot i condiciona radicalment la relació. Totes les generacions han cercat la mirada de Déu. Una mirada que ofereixi perdó, acollida i ajut. <<Digues a Aaron i  als seus fills: “Que el Senyor et beneeixi i et guardi, que et faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de tu>>.
          La mirada més eloqüent  i  nítida de Déu al món és Jesús . Els pastors <<Havent’ho  vist amb els propis ulls, van contar el que els havien dit d’aquell infant>>. Van veure i mirar i van ser vistos i mirats per l’Infant. En varen tenir prou. Van copsar la mirada amorosa de Déu.. Els havia mirat des de la menjadora o potser des dels braços de Maria i <<Van contar el que els havien dit d’aquell infant>>. Maria acabava d’ésser testimoni ocular d’aquelles mirades i <<Conservava en el seu cor aquests records i els meditava>>.
         Maria, amb Jesús a la falda, representa l’escena més tendra de la mirada de Déu al món. ¿On es dirigeix la nostra mirada esmaperduda quan no sabem veure Déu enlloc, quan  no trobem la pau interior, quan ens amarga la soledat, quan ens aclapara la mala consciència, quan no albirem un horitzó amb sentit. El nostre segle viu orfe d’una mirada positiva i joiosa, acollidora i pacificadora que ve del més enllà. ¿No encertarem a veure la mirada de Déu.? 
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada