Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 27 d’octubre del 2014

Marcats al front (Tots Sants)

           Espectacular la visió de Sant Joan: <<Un àngel que pujava de sol ixen i tenia a la mà la marca del Déu viu, (per) marcar al front els servents del nostre Déu>>. Se suposa que es refereix a l’apoteosi final, quan Déu clourà el resultat de la història humana i marcarà, primer de tot, els justos d’Israel. <<Eren cent quaranta-quatre mil de totes les tribus d’Israel>>. Semblen pocs els justos de tota la història d’Israel. I és que es tracta d’un nombre simbòlic.
            L’àngel marcarà també els servents del nou poble elegit, l’Església, que s’estén des de la vinguda de Jesucrist fins al final dels temps. El seu nombre serà immensament superior, tota vegada que l’Església ja no ha esta reduïda a un territori i a un poble petit, sinó que s’ha estès, durant molts segles, a tota la terra i els seus habitants. I són incomptables els màrtirs que << han rentat els seus vestits  amb la sang de l’Anyell, i els han quedat blancs>>. Són també incomptables els confessors i les verges que han seguit les petjades de l’Anyell, i s’han fet semblants a ell.

            Després rebla Sant Joan: <<Vaig veure una multitud tan gran que ningú no hauria poguda comptar. Eren gent de tota nacionalitat, de totes les races, i de tots els pobles i llengües>>. Es tracta dels qui no havien pogut conèixer Jesús, però que havien viscut conformes a la llum de la raó i de la consciència personal. <<Tots ells  cridaven amb totes les forces: <<Amén. Lloança, glòria, saviesa, acció de gràcies, honor, poder i força al nostre Déu pels segles dels segles. Amén>>. Venien de <<la gran tribulació>>, i el misteri de Déu i de Jesús, que tot just havien entrevist dins la boirina de la fe, ara el veien clarament amb els seus propis ulls.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada