Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dissabte, 23 de novembre del 2013

Salvació (ad. 1)

Ara, al segle vint-i-un, tenim necessitat urgent d’ésser salvats: de les divisions, els odis, les guerres; de la soledat, la pobresa, les malalties; de les ambicions i les injustícies; de les passions no controlades que ens envileixen... Amb les nostres pròpies forces no trobem el camí de la salvació  <<Els dies abans del diluvi tothom continuava menjant, bevent i casant-se. (...) No s’havien adonat de res, quan els sorprengué el diluvi i se’ls endugué tots. Igual passarà a l’adveniment del Fill de l’home>> ¿I la salvació definitiva, la de la mort, la de la pervivència després d’ella?
            La salvació  total, en tots els sentits, ens ha de venir de fora, ens ha d’ésser donada, però hem d’anar-la a rebre: <<Veniu, pugem a la muntanya del Senyor, al temple del Déu de Jacob, que ens ensenyi els seus camins i seguim les seves rutes. (...) Ell posarà pau entre les nacions i apaivagarà tots els pobles>>.
            La presència del Senyor, la seva proximitat, la seva llum, la bona acollida al Messies ens faran entendre, i exclamar del fons del cor: <<Avui tenim la salvació més a prop>>,  i tindrem forces per <<despullar-nos de les obres pròpies de la fosca i comportar-nos dignament com a ple dia>>. <<Perquè s’ha fet tan meu jo el salvaré i el protegiré perquè coneix el meu  nom>>

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada