Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 13 de gener del 2014

El servent (duran l’any – 2)

          Ningú  no s’atreví, en temps de Jesús, a anomenar-lo servent. La gent pensava si seria Isaïes, Jeremies o algun altre dels profetes. Pere, donant l’opinió del grup, digué: <<Vós sou  el Messies, el Fill de Déu viu>>. Hem de tornar enrera, al temps d’Isaïes, per llegir: <<Ets el meu servent, estic orgullós de tu>>. Déu porta a terme les obres i adreça els estralls dels homes, obrant i servint. El Messies ho sap i ho accepta: <<El Senyor m’ha format des del si de la mare perquè fos el seu servent i fes tornar el poble de Jacob, li reunís el poble d’Israel>>.
           Per contra, nosaltres preferim fer-nos servir. Els qui poden acumulen un bon nombre de servents i se’n senten orgullosos. No fa massa, els servents eren  anomenats esclaus i eren venuts i comprats als mercats, com el bestiar. Al nostre temps, hi ha qui acumula càrrecs productius, prebendes, oficines, secretàries, cotxes oficials amb xofer.
           Tot per restar ben aixoplugat i ben servit. Altres, menys pretensiosos, fan abús de prestacions i serveis de la societat del benestar, mirant només el seu profit. Fer-se servent dóna bons resultats..: <<M’he sentit honorat davant el Senyor, i el meu Déu ha estat la meva glòria>>. El servent i aquells a qui serveix en surten beneficiats: <<T’he fet llum de tots els pobles perquè la meva salvació arribi d’un cap a l’altre de la terra>>.  Serem capaços de capgirar la situació i fer-nos servents de Déu i dels nostres semblants?

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada