Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

divendres, 2 de gener del 2015

Sobirà de tots els pobles (Epifania dels Senyor)

           Tota la tradició del poble d’Israel  havia esperat un Messies Rei, que el conduiria amb saviesa, justícia i poder, cap a la seva plenitud, com a poble escollit entre les nacions. Era una consciència de possessió, una mica excloent, del futur Messies.  Seria el Messies d’Israel: <<Alça’t radiant, Jerusalem, que arriba la teva llum, i sobre teu clareja com l’albada la glòria del Senyor. Mentre les tenebres embolcallen la terra, i fosques nuvolades cobreixen les nacions>>          
            Amb tot, el profeta Isaies ja preveu que la resplendor del Rei Messies serà tal, que arribarà a despertar la curiositat i l’interès dels pobles, fins i tot, llunyans:  <<Els pobles s’acosten a la teva llum, els reis busquen la claror de la teva albada>>. La seva visió profètica s’eixampla en el temps i es concreta en els fets, quan preveu això: <<Et cobriran onades de camells, dromedaris de Madian i d’Efà; tots venen de Sabà portant or i encens i cantant la grandesa del Senyor>>.
            La profecia d’Isaies acaba bellament actualitzada en la narració de Sant Mateu: <<Vingueren d’orient uns mags i, en arribar a Jerusalem, preguntaven: “¿On és el rei dels jueus que acaba de néixer?” (...) Entraren tot seguit a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare i, prostrats a terra, li presentaren el seu homenatge>>. Jesús, doncs, ja  no era el Messies d’Israel exclusivament, sinó també dels pobles estrangers. Era aquest el misteri secret que, segons Sant Pau, <<els  homes no havien conegut en les generacions passades: (...) Que, des d’ara, per l’Evangeli, tots els pobles,  en Jesucrist, tenen part en la mateixa herència, formen un mateix cos i comparteixen la mateixa promesa>>
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada