Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 30 de maig del 2017

39. En quina direcció

       Mossèn Ciril era un home inquiet. Res de conformismes o d’anar fent. Sempre, des dels darrers cursos del Seminari, volia fer camí de pressa cap a la perfecció sacerdotal. Volia ser sant –ras i curt- i bullia de zel per les ànimes, que corria pressa d’anar a salvar. Ja sacerdot i amb càrrec pastoral, s’apuntava decidit a tota mena de moviments espirituals i de corrents de pensament, que li semblaven en bona direcció per al conreu de la seva espiritualitat; sense negligir, per altra banda, els moviments d’apostolat que en el decurs del temps, sortien i es posaven de moda.
      Pel que fa a aquests darrers, s’escarrassà per portar feligresos a Exercicis espirituals, a Cursets de Cristianitat, als Equips de matrimonis, a Moviments d’adolescents i de joventut. No li passava res de llarg, i cadascuna d’aquelles coses donava els seu fruit; no pas al nivell que ell havia somniat, però havia valgut la pena –pensava.
      Tota aquella febre de saber més i més coses, de conèixer mètodes i uns altres mètodes, s’havia de decantar, a veure que en quedava, al final. El resultat no era massa encoratjador, perquè, ni ell mateix feia progressos sensibles, pel que fa a la maduresa de la seva espiritualitat, a la unificació interior, a la pau espiritual i a la purificació de la seva fe i caritat. Ni les persones implicades aconseguien endegar un estil de vida nou o, menys encara, s’arribaven a constituir-se en llevat per a fermentar la massa.
      S’ho replantejà tot, de dalt a baix, i li semblà haver trobat una sortida. Tant pel que feia a la seva vida com als mètodes d’apostolat, se li féu evident que calia treure importància a corrents de pensament i mètodes d’espiritualitat i de treball. La vida i, amb més raó la vida espiritual, és simple i s’arrela en el nucli de cada ésser viu. El lloc, por consegüent, on es troben les vides unes amb les altres, és aquell nucli sagrat i d’allí mateix neix tota transformació i creixement. Trobar-nos entre nosaltres en el cor de la personalitat, no deu ser gaire diferent de com ens podem trobar cadascú de nosaltres amb Déu.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada