Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimecres, 19 d’abril del 2017

29. Seriositat de la mística

      Als qui puguin pensar que els místics són tous, donats a la sensibleria, fantasiosos o il·luminats –entesa en sentit negatiu aquesta darrera paraula- els convido a meditar la Cançó XXVIII del Càntic espiritual de Sant Joan de la Creu: “Mi alma se ha empleado, / y todo mi caudal en su servicio; / ya no guardo ganado / ni ya tengo otro oficio, / que ya solo en amar es mi ejercicio”.
      El comentari que en fa el sant ens explica que Déu no necessita ni vol de nosaltres altra cosa que l’amor, doncs que, les nostres obres, per perfectes que siguin, no són res davant d’ell, que altra cosa no pretén fora de la grandesa de la nostra ànima, fent-la semblant a ell, per amor.
      Únicament per amor, l’ànima es dóna totalment a l’Espòs sense guardar-se res per a sí. Per amor, l’ànima i el cos, les potències i els sentits del qui estima, s’esmercen al servei de l’Estimat  i, encara, aquest servei s’exerceix exclusivament per amor. L’amant ja no té altre interès ni altra ocupació que la de conèixer allò que li agrada al Senyor per estimar-lo i dur-ho amorosament a la pràctica.
      Segons el sant, quan la relació d’amor és prou forta i està consolidada, d’una manera natural i quasi automàtica, tot el cabal humà, tant físic com espiritual, fins i tot en els primers moviments, és adreçat a Déu, encara que el subjecte  no hi pensi ni se n’adoni. La realitat es tal que només en Déu troba goig, ni té cap altra esperança ni cap temor que no sigui Déu; perquè tant l’enteniment com la memòria i la voluntat, amb els afectes, els desigs, les esperances i els goigs, s’inclinen espontàniament cap a Déu, encara que la consciència no ho adverteixi.
      En aquesta situació és lògic que s’esvaeixi la força atractiva de les passions i tots els instints sensuals i espirituals. Ja no hi ha qui els escolti ni els agomboli, perquè tota la realitat personal, en unitat perfecta, ha estat donada a Déu per amor.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada