Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

divendres, 3 d’abril del 2015

Cercar i estimar (D. de Pasqua)

           Ens passem la vida cercant. Ara per necessitat, quan les exigències de la supervivència o de “l’estatus” ens empenyen; ara per amor, quan la relació amb alguna persona ha entrat amb força en la nostra vida. També hi ha gent que cerca per curiositat o per afecció a l’estètica, com ho fan els artistes.  Pel que fa a la manera de cercar, trobaríem qui ho fa amb intensitat i passió, o qui, lànguidament i amb tebiesa, es comporta com qui espera que li arribi alguna cosa de propina. Sempre, el nostre estat de recerca posa de manifest una situació personal de necessitat.
            ¿Hem arribat a fer l’opció de cercar més enllà de lo estrictament material i temporal? ¿Ens hem plantejat de cercar un sentit pregon al misteri de la nostra vida espiritual? L’Evangeli de Joan escriu: <<Maria Magdalena se n’anà al sepulcre de matí, quan encara era fosc>>. Ella cerca quelcom espiritual: el Jesús en  qui ha cregut era la sola resposta a la necessitat transcendent, que ara viu apassionadament. Probablement no havia pogut dormir en tota la nit de tan necessitada com estava d’un sentit espiritual. Li calia confirmar que Jesús, en qui creia i a qui estimava, era de debò la plenitud que ella havia cregut i esperat. Per uns viaranys no previstos, la seva recerca acaba feliçment, perquè es troba amb Jesús, que ja no és el crucificat sinó el ressuscitat.
            Sant Pau ens exhorta a seguir els passos de Maria Magdalena i a fixar el nostre esguard fora d’allò purament material i temporal, <<On hi ha el Crist, assegut a la dreta de Déu>>.  S. Pau ens diu sense contemplacions: <<Cerqueu allò que és de dalt. (...)Estimeu allò que és de dalt, no allò que és de la terra>>. I acaba l’Apòstol amb una afirmació contundent fonamentada en l’esperança més convincent:<<Quan es manifestarà el Crist, que és la vostra vida, també vosaltres apareixereu amb ell plens de glòria>>.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada