Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dissabte, 28 de desembre del 2013

L’Estrella (Epifania)

         Els humans sempre hem cercat l’estrella i hem pretès trobar-la, val a dir: una ideologia veritable, real, objectiva, vàlida per a tothom i, per tant, perenne. Ho han intentat, abans que ningú més, els filòsofs, seguits dels artistes, els polítics i els economistes. Podríem parlar de sistemes dictatorials, de feixisme, de marxisme, de capitalisme, de maçoneria. Ara està de  moda, i ho envaeix tot -assolant-ho- l’anomenada ideologia de gènere. Fins ara, el resultat ja el sabem: <<Les tenebres embolcallen la terra, i fosques nuvolades cobreixen les nacions.>>
         Uns mags d’Orient, uns estudiosos del seu temps, buscaven la resposta, una veritat còsmica i vàlida que fos capaç de satisfer llurs inquietuds. Potser, sense saber-ho, obeïren les paraules d’Isaies, quan diu: <<Els pobles s’acosten a la teva llum, els reis busquen la claror de la teva albada>>. Perquè la veritat, la bona ideologia, s’assembla a una estrella, a una llum resplendent que posa en evidència la realitat concreta, les seves circumstàncies, la seva funció bàsica i el resultat del seu tractament.
         <<L’estrella s’aturà sobre el lloc on hi havia el nen>>. L’estrella havia servit només per trobar el nen. La veritat cercada pels mags no era l’estrella, era el Nen. Ell havia vingut per dur a la terra una ideologia, nova, universal i perdurable. <<Alça’t radiant, Jerusalem, que arriba la teva llum, i sobre teu clareja com l’alba la glòria del Senyor.>> Totes les ideologies humanes han passat de  moda i s’han ensorrat. El pensament cristià encara és fresc i jove com el primer dia i dóna llum a tots els qui el volen seguir.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada