Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dissabte, 24 de juny del 2017

45. La presència

      L’Elisa és una velleta més corbada que dreta –de tan treballar i també de patir -, és més arrugada que llisa, més bruna que blanca –de tants anys passats i de tant parar el sol -, és més riallera que adusta –de tant com ha volgut ésser present, en clau positiva, als goigs i als dolors dels qui l’envolten - perquè la seva opció ha estat sempre fer-se present, com un guardià fidel, dels drets i el benestar d’aquells a qui estima.
      Perquè ella té molt assumit que les seves obres res no tenen de molt important i valuós, i està convençuda igualment que les seves paraules –ella  que amb prou feines sap llegir i escriure- no tenen la brillantor suficient per dissipar les boires d’algú que passa per la tribulació o d’algú altre que viu oprimit sota la llosa del dubte o de la confusió.
      L’experiència, però, i el seu cor despert li han ensenyat que la presència compassiva i amorosa és suficient, perquè és com un bàlsam que suavitza ferides i desactiva l’estrès. La presència ve a ser com una llumeneta que orienta l’esmaperdut, com un petit braser que proporciona l’escalf suau i persistent per a qui pateix el fred de la incomprensió, de la torbació, del dolor o del remordiment. La seva tasca és estar present. De vegades agafa la mà de la persona en qüestió i li regala un somriure o, simplement, s’asseu al costat i li fa companyia, s’apresta a escoltar amb afecte i, a vegades, diu algunes paraules oportunes i assenyades.
      Ella no pensa pas que pugui ser model o exemple de res o per algú. El seu rol es concreta en la presència que exorcitza la soledat i, en ocasions, es converteix en la llumeneta que assenyala la sortida en el túnel de la depressió. La seva família ho sap i algunes de les seves amigues també; per això, de tant en quant, algú se li fa trobadís amb la sola intenció de fer-se’n companyonia. Ella els escolta i calla perquè, en el seu llenguatge, el silenci és la millor resposta. Tots els qui la tracten ja ho saben i no n’esperen cap solució. La solució és ella mateixa: la seva comprensió i la seva complicitat. És com si els éssers, en trobar-se uns amb altres, en la intimitat més pregona, construïssin un mur de defensa al voltant del nucli, fet de la veritat i del bé universal. Si poguéssim arribar a un  encontre així, tant en la pregària com en les nostres relacions humanes, estaríem al rovell de l’ou de la vida mística.
            És tan fàcil per a l’Elisa ésser fidel a la vocació que li ha tocat –diu ella - de fer-se       present silenciosament onsevulla que la porta l’instint, com  al sol de sortir per la carena i estendre’s per la vall. Li sembla que allà ocupa el  seu lloc i, donat el poc que té –el poc que és- tot el món gira millor i ella troba el sentit a la seva personal utilitat.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada