Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 13 de juny del 2016

¿Qui dieu que sóc? ( durant l’any – 12 )

           Coneixer algú en profunditat és una tasca quasi impossible, perquè la intimitat personal és un món immens. Per més contactes que hàgim tingut amb una persona i per més que ens sembla conèixer-la bé, un imprevist qualsevol o bé una reacció inesperada ens fa adonar que el coneixement que teníem d’aquella persona (els pares, un fill, un amic, l’espòs o l’esposa) no passava d’ésser superficial. ¿Què podem esperar, doncs, si aquella persona és Jesús?
            La gent dels seu temps sospitava moltes coses sobre la identitat de Jesús i, en general, en tenia un coneixement superficial, insuficient i, en molts casos, equivocat. Jesús, que volia arribar a una comunió íntima d’amor amb els seus, els pregunta: <<I vosaltres,  qui dieu que sóc?. Pere li respongué: El Messies, l’Ungit de Déu.>>: Podríem dir que Jesús respirà a fons quan sentí aquella resposta i aclarí tot seguit que aquell coneixement era una revelació del seu Pare.
            Des d’aleshores, nosaltres sabem que Jesús té una relació amb Déu única en la història i un encàrrec del Pare, respecte a nosaltres, sense parió: Déu que s’havia revelat als pares per mitjà dels profetes, ara sens revela en la persona del Fill i ens fa entendre amb claredat el seu amor immens i el seu projecte de salvació. Per mitjà de Jesús podem accedir ara a entendre el veritable sentit de l’amor de Déu al homes, com ho entenia el salmista quan va escriure: <<L’amor que em teniu val més  que la vida>>. I també: <<Sóc feliç sota les vostres ales. La meva ànima s’ha enamorat de Vós>>
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada