Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 24 de novembre del 2014

Consciències adormides (Advent – 1)

           És un fenomen massa generalitzat l’ensopiment de moltes consciències. Podríem parlar, potser i tot, de consciències anestesiades, pel que fa a la percepció clara de la presència de Déu al món. ¿No es tracta realment d’un procés posat en acció per alguns poders fàctics que, per mitjà d’una informació intencionadament falsa, intenta substituir Déu per unes promeses de felicitat fraudulentes, i així, endormiscar el poble i sotmetre’l gratuïtament a voluntat dels hipnotitzadors?  Diu Isaies: <<No hi ha ningú que invoqui el vostre nom, que es recolzi en vós en desvetllar-se>>.
Caldria que ens espaviléssim, que no ens deixéssim segrestar la llibertat ni la capacitat de pensar pel nostre compte, i de discernir per nosaltres mateixos on es troba la veritat ontològica; per poder destriar la felicitat veritable d’aquella que ens és oferta ara mateix i a baix preu, però que acaba en amarg desencís. Altrament, el resultat és prou penós, com diu Isaies: <<Ens marcim tots nosaltres com la fulla caiguda i les nostres culpes se’ns en porten com el vent>>.
La bona pedagogia d’Advent ens en dona la solució: <<Estigueu atents, vetlleu>>. Atenció i vigilància, amb obertura constant als designis de Déu: <<Senyor, ¿per què deixeu que ens desviem dels vostres camins, que els nostres cors s’obstinin en no creure en vós? (...) Oh, si esquincéssiu el cel i baixéssiu>>. El desig constant de la presència de Déu, i l’obertura de cor a la seva vinguda, acaba en l’enriquiment espiritual que constata S. Pau en els cristians de Corint: <<Beneeixo Déu per la gràcia que us ha donat en Jesucrist. De tot us ha enriquit en ell: de tot do de paraula  i de coneixement>>.


Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada