Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 22 d’agost del 2016

Els primers llocs (Durant l’any – 22 )

           Normalment ens agraden els primers llocs: a taula, a les tertúlies, a les reunions serioses, a les competicions esportives, a tot arreu. ¿Què és això: vanitat, orgull mesquinesa, o tot plegat? Potser timidesa oculta, manca de seguretat o inflació d’auto estima. Perquè la veritat és que som un de tants: millors en alguns aspectes, pitjors en d’altres i potser,  qui més necessitat té d’exhibir-se, més mancances pateix. ¿De quins valors ens podem vanagloriar: de la intel·ligència, de la força, de l’astúcia, de la riquesa? Aquesta darrera, és potser la més ridícula, perquè un de  molt ric pot ser el més pobre en molts altres aspectes.
            La paraula de Déu ens il·luminarà: <<Fill meu, si ets ric, siguis humil, i seràs més estimat que el qui dóna esplèndidament. Com més gran siguis, fes-te més petit, i Déu s’apiadarà de tu>>. La senzillesa i la humilitat atreuen la mirada i l’estimació no solament dels homes, sinó també de Déu: <<Perquè el poder de Déu és gran i els humils són la seva glòria>>.

            El gran mestre de la humilitat és  Jesús: <<Quan et conviden vés a ocupar el lloc darrer, i quan entrarà el qui t’ha convidat et dirà: ”Amic, puja més amunt”. Llavors seràs honrat davant de tots els qui són a taula, perquè tothom qui s’enalteix serà humiliat, però el qui s’humilia serà enaltit>>. A continuació Jesús ens ensenya on es troben els vertaders valors i quines són les persones  amb qui  hauríem de compartir la taula i  l’amistat: <<Quan facis una festa, convida-hi pobres, invàlids, coixos i cecs. Feliç tu, llavors: ells no tenen res per recompensar-t’ho, i Déu t’ho recompensarà quan ressuscitaran els justos>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada