Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dissabte, 29 d’octubre del 2016

La muntanya del Senyor ( Tots Sants )

           Simbòlicament, la muntanya del Senyor és el lloc d’encontre dels fills amb el Pare, de la humanitat amb Déu. ¿Qui pot pujar a la muntanya del Senyor? ¿Qui pot estar-se al recinte sagrat? Llavors, no tothom serà digne de pujar a la muntanya del Senyor, d’accedir a l‘encontre de la glòria. Molts, però, ja hi han arribat: <<Una multitud tan gran que ningú no hauria poguda comptar>>. ¿Qui són aquells benaurats? - <<El qui té el  cor sincer i les mans netes de culpa, que no confia en els deus falsos>>.
            El cor sincer és aquell que no té intencions torçudes, aquell que s’embolcalla en la veritat, i que, per damunt de qualsevol interès personal, fa que prevalgui sempre l’honor i la glòria de Déu, el triomf de la veritat, de la justícia i del bé, així com el benefici a favor dels germans. El cor sincer és un món interior equilibrat que exerceix vigilància amorosa sobre la imaginació, els sentits i els sentiments, perquè tot es dirigeixi a la meta final.
            Així com el cor sincer es refereix al món interior de la persona (pensaments, intencions, desigs), les mans sense culpa, signifiquen les obres que neixen d’aquell cor sincer: el despreniment, per la pobresa d’esperit; la humilitat, per la valoració autèntica de si mateix; l’esforç sense treva, per ser just; la compassió envers tot error i tot sofriment; per la diligència a mantenir el cor lliure de tota afecció desordenada; per  l’opció activa a favor de la pau. Menció especial mereix la disposició amorosa a patir persecució per causa de  Jesús: <<Feliços vosaltres quan, per causa meva, us ofendran, us perseguiran i escaparan contra vosaltres tota mena de calúmnies: alegreu-vos-en i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel>>. És aquest el nostre camí per arribar a formar part d’aquella multitud incomptable de la visió de Sant Joan.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada