Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 5 de juliol del 2016

¿Qui són aquests altres? ( Durant l’any – 15 )

           Ens importa molt saber  qui són aquests altres, perquè entren de ple a la resposta a la pregunta principal: << ¿Mestre, què he de fer per a tenir l’herència de la vida eterna?>> A la llei hi llegim: <<Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima, amb totes les forces, amb tot el pensament, i estima els altres com a tu mateix>>. Llavors,  resta clar que, per a tenir la vida eterna , ens calen dues coses  ben concretes: estimar Déu i estimar els altres.
            Sembla que tenim clara la primera qüestió (estimar Déu). Al menys, així es dedueix de la postura de l’interlocutor de Jesús a l’Evangeli d’avui, que pregunta només: <<¿Qui són aquests altres?>>. Potser és algú <<que caigué en mans de lladres  que el despullaren, l’apallissaren i se n’anaren deixant-lo mig mort>>. Ara tenim entre nosaltres molts depredadors i molt poderosos. És una de les raons perquè sigui més fàcil trobar i reconèixer els altres que hem d’estimar, perquè arreu hi ha molta gent tirada al carrer, mig morta de fam, de vergonya o de por, mentre acaba de passar de llarg per l’altra banda una recula de persones (també sacerdots i levites), que van de dret als seus afers.
            Reconèixer l’altre que hem d’estimar significa implicar-se seriosament en la seva salvació de la situació on es troba: <<Un samarità que viatjava per aquell indret, quan arribà i el veié, se’n compadí,, s’hi  acostà, li embenà les ferides, després d’amorosir-les  amb oli i amb vi, el pujà a la seva pròpia cavalcadura, el dugué a  l ‘hostal i se n’ocupà>>. Ni ha dels nostres que van a resseguir els camins per ocupar-se dels malferits que hi jeuen abandonats i mig morts. Ells no es conformen a trobar l’altre, sinó que el cerquen. 
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada