Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 8 d’agost del 2016

Personalitats testimonials (Durant l’any – 20 )

            Hi ha a la història personalitats que  han deixat un rastre inesborrable. Uns han estat positius, marcant un itinerari de veritat i de bé que ha dut la humanitat  a assolir canvis irreversibles, en el capteniment dels pobles i de tota la humanitat; i altres, amb el seu rastre de falsedat i de dolenteria, han propiciat l’encallament o el retrocés, en la vida d’aquells que han patit la seva influència. Cap d’aquelles personalitats no ha restat indiferent per a la gent del seu temps. Tothom s’ha definit davant d’aquelles, o a favor o en contra. Els personatges de la veritat i del bé s’han mantingut fidels al seu programa, i alguns han donat la vida per defensar-lo. Els altres han mastegat finalment el seu fracàs, i han decebut els seus seguidors.
            Al profeta Jeremies, que retreia al poble el seu malviure, els contraris li havien decretat la mort. <<Que Jeremies mori d’una vegada>> -van dir-se entre ells-. El rei  no va saber defensar-lo i els digué: <<Està a les vostres mans. (...) Ells, doncs, prengueren Jeremies i el tiraren a la cisterna.(...) Jeremies quedà enfonsat en el fang>>.Però Déu, valent-se d’Abdemèlec, un home del palau reial, l’alliberà. Així, Jeremies esdevingué un dels grans personatges que va afavorir el progrés espiritual i humà d’Israel.

            El gran personatge de la història, però, és Jesús. Ell ha vingut a canviar les coses: a treure dels cors l’ensopiment, el conformisme, la falsedat, la maldat. Ell mateix afirma: <<He vingut a calar foc a la terra. Com voldria veure-la cremar! (...)¿Us penseu que he vingut a portar la pau a la terra? Us asseguro que no. És la divisió el que he vingut a portar>>. Durant els segles hem pogut comprovar com el missatge de Jesús ha provocat –i ho fa encara- la divisió i la pugna sagnant entre la veritat i el bé, d’una part, i la falsedat i el mal, de l’altra. Nosaltres ja ens haurem definit, a hores d’ara, de quina part estem i fins on estem disposats a portar la nostra coherència i valentia.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada