Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 30 de gener del 2017

13. El nostre Déu

             Marcats per una experiència religiosa no massa correcta, s’ha instal·lat a la consciència de molts una imatge de Déu esbiaixada: un Déu llunyà que exerceix el domini i el poder, que es fa adorar i exigeix respecte i obediència, que mira amb recel les nostres activitats i procura descobrir totes les nostres fallades, per tal de tornar les coses a l’ordre amb la consegüent reparació.
            Uns altres han baixat a fons dins d’ells mateixos i han descobert una altra imatge de Déu ben diferent.. S’han adonat que no fan falta arguments irrefutables per a creure, que Ell és present indefugiblement en el més íntim, que és com la roca on emparar-se, la font d’on brolla la vida, l’arrel de tot el que som i serem. Ja no ens calen mestres per convèncer-nos, perquè l’hem descobert per nosaltres mateixos. No és ja el Déu llunyà, sinó el Déu que està en nosaltres; no és solament el Déu dels cels, sinó el nostre Déu. Ara coneixem que la religió està feta de fe, d’esperança i d’amor, que el més important d’ella és el tu a tu en el més pregon del cor.
            Des d’aquest estat entenem el que diuen els profetes quan expliquen que Déu els ha parlat, que han vist Déu, que Déu els ha enviat, que Déu ha promès... Tot això va passar de la manera més natural i evident a l’interior dels seus cors. Entenem també Jesús quan parla del Pare Déu que cerca amorosament el fill perdut. Tota la Bíblia, i els Evangelis més concretament, són el llibre de la vida. Ens omple de goig anar descobrint d’una manera al·lucinant, no unes teories o una doctrina sobre Déu, sinó el Déu viu que acompanya amorosament el poble i es posa al seu costat per tal de fer-lo lliure i feliç.
            Hem trobat el camí per obrir-nos a Déu i fer l’experiència de la seva presència: trencar la crosta del nostres prejudicis perquè la veritat, la bellesa, el goig, la pau i tot allò que hi ha de bo sota el cel pugui tenir entrada i cabuda en nosaltres.

            És ara quan comencem a desitjar que Déu ens parli directament en el silenci del cor, que ens deixi sentir la seva presència, que ens toqui per dins, que el seu alè ens atorgui la confiança, que el seu escalf ens faci créixer i que, tant el nostre present com el futur trobin ple sentit en el seu acolliment amorós.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada