Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 14 de gener del 2019

97. Una petita història

            Ell és un xicot extravertit i bromista. Li agrada riure’s de tot i de tothom, encara que té molta cura de no ofendre mai ningú. No té vergonya de contar les seves anades i vingudes, les patinades i els encerts, perquè creu que tot això forma part del seu aprenentatge d’home. Es diu Vicenç i assegura que el seu nom porta inclosa la intel·ligència i la rectitud, i afegeix que li va dir no sé qui, una certa vegada, que els Vicens són una mica vanitosos i entonats.
            Comença dient que de jovenet no tothom podia parlar amb ell perquè es creia superior, el més important, quasi indispensable. Anava tibat com una perxa i presumit com un gínjol, i es donava aires de cap de brot, fins al  punt que, els seus  companys de classe i amics de tertúlia li mostraven un cert respecte i li demanaven disculpes sempre que, sense voler, l’havien estalonat o li havien passat davant irrespectuosament. Quan explica aquestes històries es posa a riure com un ximplet i,  en acabar, es posa seriós i ponderat.
            Tot seguit parla de la seva “metamorfosi – o “de com en vulgueu dir” i explica com, a poc a poc, s’ha anat veient a si mateix com una persona insignificant   -com tothom, afegeix-  tot dissertant llargament sobre la insignificança de cada ésser i de cada persona humana, en comparació al tot. Ara se’l veu fascinat per la grandiositat de l’univers i per la varietat incomptable i meravellosa dels elements i dels éssers vius que el poblen.
            Al col·legi de frares –recorda-  m’instaven amb raó a la humilitat, tot aconsellant-me que em comparés a tal o qual sant, a aquella persona o a l’altra. He de confessar que no em servia de gran cosa –explica-- perquè de sant no en coneixia cap –el que es diu conèixer--, i l’altra gent era si fa o no fa igual de carallot que jo mateix. Ara he canviat el punt de mira i em sembla que em va bé. Em comparo amb el “tot” i amb Aquell qui és més enllà del tot i ho causa tot.

            ¿Qui sóc jo davant l’espai “infinit” del cosmos i dels incomptables cossos (galàxies, estrelles, planetes) que el poblen? ¿Qui som en mig de miríades d’éssers humans des del origen fins a la seva extinció? Una gota d’aigua enmig de l ‘oceà. Ni  més grossa  ni més petita, ni més important ni menys, però sempre insignificant, en comparació al tot. I els meus anys ¿què són comparats al temps de la raça humana o de l’existència de  l’univers? I això no és res, si em comparo amb Déu infinit i etern, causa de tot. Acceptar aquesta comparació em sembla autèntica i profitosa humilitat.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada