Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 12 de maig del 2014

Que els vostres cors s’asserenin (Temps pasqual - 5 )

         Com coneixia Jesús els seus apòstols i com ens coneix a nosaltres! Ell sap que ens neguitegem fàcilment, que perdem la serenor del cor. Més que res pel nostre futur. ¿Què serà de nosaltres? ¿Ens salvarem? ¿Ens perdrem? L’ideal a què ens hem apuntat es tan alt, i les turbulències de la nostra vida són tan freqüents, tan contradictòries i tan fortes, que ens costa mantenir la serenor. Pròpiament parlant, com  que la nostra relació amb Jesús és una qüestió d’amor entre ell i nosaltres, ens hauríem d’oblidar de nosaltres i del nostre futur, per restar atents només a la seva persona i a l’anunci de la seva Bona Nova. Com ho fan els bons amants: cadascú s’oblida de si, per atendre només al bé de l’altre. Aquesta seria la perfecció: nosaltres ens ocuparíem només d’ell, perquè ell ja s’ocupa plenament de  nosaltres.
L’ensenyament de Jesús  és clar en aquest sentit: <<Confieu en Déu, confieu també en mi. A casa del meu Pare hi ha lloc per a tots. (...) Vaig a preparar-vos estada. I quan hauré anat a preparar-vos-la, tornaré i us prendré a casa meva, perquè també vosaltres visqueu allà on jo estic>>.
Tot es resol en la fe i l’adhesió a Jesús. Si allò que ens preocupa són les obres, val a dir, la pràctica acurada del bé que, sovint, se’ns torna difícil, recordem aquestes paraules de Jesús: <<És el Pare qui, estant en mi, fa les obres>>. Si les obres de Jesús és el Pare qui les fa, perquè està en ell ¿com no farà les nostres o per què no ens farà també a nosaltres passar per la vida fent el bé, si estem en Jesús i en el Pare i ells estan en nosaltres? <<Els ulls del Senyor vetllen els qui el veneren, els qui esperen en l’amor que els té; ell els allibera de la mort>>.


Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada