Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 28 de juny del 2016

La nova creació ( durant l’any -14 )

             Vist el que tenim i som, potser sí que el nostre remei es troba en tornar a néixer, a ser creats de nou. El món està ple de rivalitats greus, de  greuges profunds, d’odis ancestrals, de guerres declarades,  de matances ferotges i d’enfrontaments ideològics. La mateixa democràcia s’ha convertit, en alguns llocs, en un niu de conflictes i de retrets, que enverina la convivència política de molts ciutadans. En són causes, l’afany malaltís de poder i de diner, o també les diferències de raça, llengua, ideologia, nacionalisme o religió.
            << L’únic que val –diu Sant Pau- és que hàgim estat creats de nou. Que la pau i la misericòrdia de Déu reposin sobre tots els  qui mantenen aquest criteri>>. Donat que l’home ha estat incapaç –com ho demostra la Història- d’edificar la reconciliació i de consolidar la pau, ens urgeix demanar humilment i esperar amb fermesa la intervenció de Déu, perquè vingui el seu Regne. Aquell Regne que preveia Isaïes: <<Alegreu-vos amb Jerusalem (...) Jo decantaré cap a ella com un riu, la pau i el benestar, la riquesa de les nacions, com un torrent desbordant>>.

            Per anunciar aquell Regne, << el Senyor en designà encara setanta-dos, i els envià que s’avancessin de dos en dos cap a cada poble i a cada lloc on ell mateix havia d’anar. (...) I digueu a la gent d’aquell lloc: El Regne de Déu és a prop vostre>>. Per edificar aquest Regne no es pot comptar amb cap recurs humà: <<No porteu bossa, ni sarró ni calçat, no us atureu a saludar ningú pel camí>>. La proposta del Regne és irrevocable i per a tothom: <<Si en un poble us reben bé (...) digueu a la gent d’aquell poble: “El Regne de Déu és a prop vostre” (...) Si en un poble no us volen rebre, sortiu als carrers i digueu: “Fins la pols d’aquest poble que se’ns ha posat als peus, us deixem. Però sapigueu això: El Regne de Déu és a prop>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada